Residential Case Study | Light Vault House

 

The brief for this project began with “we want a concrete bunker.” Equally as excited by concrete, there was mutual trust and connection between our client and ourselves from the very early stages of the design process.


 
 Photography by Derek Swalwell

Photography by Derek Swalwell

Chamberlain_Brighton_001.jpg
Chamberlain_Brighton_010.jpg

Project Details


We wanted our new home to look like a concrete bunker. If we could have built the whole house to look like that we would have. We just love concrete. We also wanted timber ceilings for the warmth.

We wanted to use every space. We are not too precious and we wanted a house that’s just really comfortable.
— TIna + Tass, owners.

 

Type 
New Build
Completion date
2018
Photography
Derek Swalwell


The brief for this project began with “we want a concrete bunker.” Equally as excited by concrete, there was mutual trust and connection between our client and ourselves from the very early stages of the design process.

Situated on an exposed corner site, privacy from the street was central to the brief. Given the desire for privacy and the client’s love of concrete, they were keen to reduce the number of windows, leaving the public facade as uninterrupted as possible.

As a practice interested in volume and daylight and how these can draw out the richness of materials, the challenge was to unearth these opportunities whilst avoiding punctures to either street facade. By carving skylights and courtyards through the building mass, we were able to draw light into the space.


It’s beautiful. There’s absolutely nothing that we would have done differently. We love it - the proportion, the material, the details
— TIna + Tass, owners

A planted courtyard draws light into the entry and formal dining space. The dining space is enclosed by glazed doors, allowing light to penetrate through the hallway. A skylight over the double height entry washes light down the off-form concrete wall, highlighting the subtle changes in colour and texture. A skylight over the ensuite bath similarly highlights the figured character of the marble wall lining.

Whilst the external face is monochromatic and austere, the interior - by contrast – is richly textured. The warm timber battened ceiling offsets the cool tones of the concrete, whilst also acoustically softening the space. Oak joinery, heavily figured marbles, sheer drapery and delicate light fittings are the softer counterpart to the harder concrete architecture.

The result is a house with a bold but private street presence enclosing a light filled, richly textured and layered interior.

 Photography Derek Swalwell
Chamberlain_Brighton_004.jpg
Chamberlain_Brighton_059.jpg
Chamberlain_Brighton_053.jpg
 
Chamberlain_Brighton_036.jpg
Chamberlain_Brighton_024.jpg
Chamberlain_Brighton_026.jpg
Chamberlain_Brighton_028.jpg
 
Chamberlain_Brighton_022.jpg
Chamberlain_Brighton_072 copy.jpg
Chamberlain_Brighton_068.jpg

IMAGE GALLERY